اخير برخي نمايندگان مجلس با رها كردن وظيفه اصلي خود به بركناري مديران كارآمد شهرستاني براي جمع آوري راي براي دور بعدي مجلس اقدام كرده اند اين در حالي است كه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي حق عزل و نصب مديران را ندارند.
يكي از وظايف نمايندگان مجلس شوراي اسلامي قانونگذاري و نظارت بر قوانين است، اما متأسفانه برخي نمايندگان با تعطيل كردن مجلس و حضور در حوزه انتخابي ضمن فراموش كردن اين وظيفه اقدام به دخالت در امور اجرايي ميكنند كه حداقل با وظايف آنها فاصله زيادي دارد.
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي اخيراً با نزديك شدن به انتخابات نهم براي كسب راي بيشتر اقدام به تغيير مديران شهرستانهاي حوزه انتخابيه خود ميكنند، البته آنها براساس قانون نميتوانند دخالت براي تغيير شخص مدير داشته باشند و تنها ميتوانند در مورد شخصيت مدير كه آيا صلاحيت دارد يا خير به مدير و مسئول دستگاه در كشور تذكر بدهند.
متاسفانه امروز برخي نمايندگان به دليل عدم كارايي در مسئوليت نمايندگي خويش وارد زمين بازي قوّه مجريه شدهاند.
يكي از مسائلي كه در فرآيند تغيير و تحول مديران در شهرستانها در اين مدت با آن مواجه هستیم، دخالت و سفارش نماينده مجلس شوراي اسلامي در عزل و نصبها است، كه همين امر تأثير منفي در پيشرفت و توسعه شهرستانها شده است.
به راستي نمايندگان محترم با اين دخالتها به دنبال چه چيزي هستند و چه هدفي را دنبال ميكنند ؟ آيا اين دخالتها دور شدن از وظايف اصلي و قانوني آنها نيست ؟ و آيا اين دخالتها سبب لطمه زدن در مديريت و آسيب رساندن به مديريت نميباشد؟
قانونگذاري و نظارت بر حسن اجراي قانون وظيفه اصلي نمايندگان است و از طرفي و طبق همين قانون قواي سهگانه نبايد در كار همديگر دخالت كنند
اگر اين دخالتها نباشد هر يك از قوا وظايف خودشان را به نحو احسن و شايسته انجام ميدهند.
اگر هر نمايندهاي از كارهاي اصلي و اوليه خود دور شود و به مسائل جزئي و آن چيزي كه در حيطه وظايفش نيست وارد شود، مسلماً راه قانونگريزي را در پيش گرفته و به بيراهه رفته است.
نمايندگان بيش از آنكه عمر نمايندگي خود را به كارهاي غير مرتبط بگذراند بايد وقت خود را در راه قانونگذاري صرف كنند.
بيشك با اين دخالتها نمايندگان محترم وقت و فراغت كافي نخواهد داشت كه روي دستور جلسه، لايحهها، و طرحها كار كنند و از كارشناساني كمك بگيرند تا موثر و مفيد به حال مردم و كشور باشد و نتيجه آن ميشود كه نماينده محترم نميداند تبصره 3 ماده 71 قانون كه همه اهالي كوچه و بازار از آن اطلاع دارند چيست و ميگويد بايد به كلاسورم نگاهي بيندازم ؟!.
نماينده بايد در عزل و نصب مديران نظر مشاوره بدهد نه اينكه اعمال نظر و نفوذ كرده و فرد مورد نظر خود را بر سيستم اعمال كنند.
متأسفانه در شهرستانها اين جور نيست و فوراً نمايندگان بحث بركناري مديران استاني و وزرا را مطرح ميكنند، كه بايد گفت درست است در قانون اين اجازه به نمايندگان مجلس داده شده است كه وزير را براي اداي توضيح يا استيضاح به مجلس بكشانند ولي استيضاح ابزاري براي بركناري وزيران ناكارآمد است نه وسيلهاي براي حفظ اطرافيان خود در قدرت يا گماردن افراد خود در پستهاي مديريتي كه بعضاً بدون در نظر گرفتن مواردي كه لازمه يك مدير در كشورمان است.
نبايد به اميد اين چنين نمايندگاني براي توسعه شهر و استان بود معمولاً هر دستگاه و ادارهاي در شهرستان داراي مديران كل در استان هستند و هر مدير كلي هم يك وزير در كابينه دولت دارد كه بر كار يكديگر نظارت دارند، از طرفي در استانها، استانداران و در شهرستان فرمانداران از ناحيه دولت انجام وظيفه ميكنند و بر عملكرد ادارات نظارت ميكنند.
اين امور بر عهده و جزو وظايف آنهاست و اگر دستگاهي هم نتواند به وظايفش عمل كند و از پويايي و تحرك برخوردار نباشد نماينده ميتواند از طريق مسئولان بالا دستي تذكر بدهد تا اصلاح يا تعويض شوند.
تا به حال و در اين سه سال و نيم نمايندگي نماينده شهرستانها تعداد زيادي مدير عزل و نصب شده است و امروز شايعاتي بر كنار گذاشتن چند مدير ديگر هم به گوش ميرسد.
به نظر شما اگر اين دخالتها نبود الان ما وضعيت بهتري نداشتيم؟ چون يكي از عوامل توسعه ثبات در مديريتهاست.
تغييرات پي در پي جز اينكه مشكلاتي را بر دوش مردم و سيستم اداري بگذارد فايده ديگري ندارد، بايد ديد و فهميد كه از رهگذر پي در پي تغيير مديران در شهرستان و به كار گماردن مديران كم تجربه و ديپلم چقدر هزينه براي ما داشته است؟
قطعاً اينگونه رفتارها و دخالتها به سود هيچ كس نيست و از طرفي در مواردي هم شاهد هستيم كه ذهنيت مردم هم نسبت به مديران رده بالاي نظام هم دست خوش تغيير ميشود.
به نظر شما براي اين تغيير و تحولات چقدر انرژي صرف شده است يقيناً اگر اين انرژي در حوزه وظايفي نمايندگي صرف ميشد وضعيت ما از امروز بهتر نبود ؟! اصل در مديريت بايد بر اساس شايستهسالاري و اجراي عدالت باشد.
نبايد مديريتها را قومي، فاميلي و جناحي كرد، بايد در دادن مسئوليتها نهايت دقت را به عمل آورد، بعضاً ما در شهرستان شاهد مديراني بوديم كه از صلاحيت لازم براي آن مسئوليتها برخوردار نبودند ولي به دليل نفوذ نماينده، آنها را بر آن پستها گذاشته و به نوعي با آن مدير قبلي كه توانايي بيشتري داشت تسويه حساب شخصي ميكنيم .
آقاي نماينده شما در انتخاب مديران بايد دقت بيشتري ميكرديد، نبايد چنين باشد كه بگوئيد چون قدرت دارم هر كاري كه باب ميل است انجام ميدهم، اين قدرت در دست شما به امانت است و شما بايد به خوبي از آن پاسداري كنيد.
آقاي نماينده امروز كشورهايي داراي ثروت هستند، كه داراي مديران لايق و توانا و متعهد باشند.
مديران ما اگر وابستگي نداشتند بهتر ميتوانستند كارايي داشته باشند و به مردم خدمت كنند.
اميد آن داريم كه دولت خدمتگزار خصوصاً استاندار محترم جلوي اين همه عزل و نصب غير كارشناسي را در شهرستانها بگيرند و بر انتصاب مديران در مناطق مختلف شهرستانهاي استان نظارت بيشتري داشته تا شاهد بروز اين همه بيبرنامهگي و دخالتها و مشكلات گوناگون نباشيم
نظرات شما عزیزان: